“El estereotipo, justamente porque no es fruto de conocimientos sino de emociones, es muy peligroso. Nos imposibilita toda tentativa de llegar al otro, de comprender sus razones; por eso es un mal muy extendido además. No paro de encontrarme con él, siendo como es mi trabajo intercultural, y percibo mi misión como escritor –si se me permite usar esa expresión- como un intento de vencer los estereotipos, de abrir un camino para acabar con ellos”
( Ryszard Kapuscinski “El mundo de hoy” Anagrama 2004, trad. Agata Orzerszek)
Un mar de cultures
Oïdes Mediterrànies és un projecte pedagògic adreçat a joves del 2on cicle de l’E.S.O, batxillerat, cicles formatius i programes de garantia social o bé de qualsevol àmbit d’educació en el lleure. Donar a conèixer les diferents cultures musicals de la Mediterrània, fomentar els valors positius de la interculturalitat i aportar activitats i instruments pedagògics per a l’educació per la pau, són els seus principals objectius.
(...)
En aquest projecte, finançat pel Fons Català de Cooperació i Caixa Sabadell i co-el·laborat amb Teleduca (Educació i Comunicació), hi ha col·laborat diferents músics i artistes com Al-Mayurca, Al-Tall, Carolino, Luis Delgado, Miquel Gil, L’Ham de Foc, Eduard Iniesta, Abdeljalil Kodssi, La Nova Euterpe, L’Orkestina, El Pont d’Arcalís, Dimitri Psonis, Mohamed Soulimane, Riccardo Tessi, Toni Torrents o Rosa Zaragoza, entre una cinquantena d’artistes i institucions, com el suport del Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia o del programa “Rodasons” de TVC, a qui agraïm moltíssim la seva desinteressada participació.
http://web.me.com/dotze/mapasonor/Oides_Mediterranies.html
De la Mediterrània a l’Afganistan
El músic Efrén López, exintegrant del grup L’Ham de Foc, viatja per Turquia i Grècia a la recerca de les tradicions que marquen la seva música. En el viatge, Efrén conversa i toca amb diferents músics representatius de la música tradicional d’aquestes zones, fent evidència de les similituds, no només musicals, entre les tradicions de tota la Mediterrània i més enllà.
“La proximitat de Grècia amb Turquia ha permès durant anys moviments migratoris entre un lloc i l’altre. A principis del segle XX, persones gregues que tornaven després d’haver viscut a Turquia, portaven ritmes i melodies d’origen turc, i els utilitzaren per criticar la seva precària situació.”
“Aquests intercanvis faciliten la creació de propostes conjuntes en què cadascú aporta el que és originari de la seva cultura”.
“L’enriquiment que suposa la immigració de persones de diferents ètnies i cultures en un mateix territori: es generen espais de convivència que suposen un enriquiment important tant de la cultura d’acollida com de la originària de cadascú”.
Versió íntegra del documental (VOSC)
Fotos del rodaje en el Space de Efrén López
Salut!
No hay comentarios:
Publicar un comentario